Contact OMV Group
nl en
OMV Websites
Sluiten

Inkoop

Gegarandeerd aardgas aan u leveren voor een eerlijke en voorspelbare prijs, dat is een van onze belangrijkste doelen. Aan de basis van onze inkoop liggen langlopende koopcontracten waarbij ongeveer 50% afkomstig is uit eigen productie.

OMV Upstream onderzoekt en produceert olie en gas in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Rusland en Australasia. In 2017 produceerden we 348,000 BOE per dag (dit komt overeen met 127.0 miljoen vaten equivalent), waarbij olie en gas ieder goed waren voor zo’n 50%. 

Als een volledige dochteronderneming heeft OMV GAS zowel in Oostenrijk als in andere Europese productiecentra toegang tot aardgas dat geproduceerd wordt door OMV Upstream.

Oostenrijk

In Oostenrijk is OMV is al meer dan 60 jaar actief in de exploratie en productie van aardgas. Het land blijft een belangrijke rol spelen in het internationale olie- en gasproductieprogramma van het bedrijf. Op basis van de huidige reserves gaat OMV ervanuit dat het nog minstens 20 jaar olie en gas uit Oostenrijk kan produceren.

Noorwegen

Grote hoeveelheden aardgas verkrijgen we uit Noorwegen. Hier kopen we niet alleen gas via onze bevoorradingspartners, maar hebben we ook onze eigen productie - OMV Upstream levert sinds 2013 aardgas dat van grote offshore-velden in de Noordzee komt.

Rusland

De grootste hoeveelheid aardgas komt uit Rusland, waar OMV een partnerschap heeft dat al decennia duurt: op 1 juni 1968 tekenden vertegenwoordigers van Sovjetstaatsbedrijf Sojusnefteexport een overeenkomst met de Österreichische Mineralölverwaltung ÖMV en slechts drie maanden later , op 1 september arriveerde het eerste aardgas in het station van Baumgarten in Neder-Oostenrijk. Dit maakte OMV tot een van de eerste West-Europese bedrijven die aardgas importeerde uit Rusland, het land met 's werelds grootste aardgasreserves. Nu, vijftig jaar later blijft het tot op de dag van vandaag importeren. 

De aanleg van de Nord Stream 2-pijpleiding is ook voor ons van groot strategisch belang. Volgens alle voorspellingen zal de EU in 2030 ongeveer 80% van het benodigde aardgas moeten invoeren. Dit betekent dat extra transportcapaciteit dringend nodig is. OMV is een financieringspartner van dit pijplijnproject. De eerste bouwwerkzaamheden op het Duitse landingspunt in Lubmin zijn al begonnen. Als alles volgens plan verloopt, zou tegen het einde van 2019 ongeveer 55 miljard kubieke meter Russisch aardgas door de nieuwe pijpleiding naar Duitsland moeten stromen. Samen met de Centraal-Europese gasrotonde in Baumgarten en het leidingnet van Gas Connect Austria, zal Nord Stream 2 continue, lange termijn gasstromen naar Europa veiligstellen.

Liquefied Natural Gas (LNG)

 De inkoop van Liquefied Natural Gas (LNG) geeft interessante mogelijkheden voor de levering op lange termijn. In december 2007 werd een contract getekend met de Rotterdam Gate Terminal voor de hervergassings-capaciteit van LNG. Hiermee werd een belangrijke stap gezet in de LNG-handel. Met dit contract kunnen we elk jaar tot drie miljard kubieke meter aardgas hervergassen. 

Alle bovenstaande activiteiten verzekeren ons van een gebalanceerd inkoopportfolio zodat we u tot ver in de toekomst aardgas kunnen garanderen.